حلقه فلسفه

کسانی که اهل تفکر هستند وارد شوند

می خواهم راه اندازی یک حلقه اندیشه و گفتگوی فلسفی با مشارکت بچه های سمپاد را به اطلاع شما برسانم .

چرا فلسفه؟
۱. امروزه در جهان ، تفکر انتقادی که روح فلسفه است جزو درسهای دوره دبستان بچه ها قرارداده شده است. حتی فلسفه برای کودکان در دنیا بحث می شود که در ایران هم زمزمه هایی از آن در دانشگاهها و پژوهشگاههای بزرگ بگوش می رسد. آنها یاد می گیرند چیزها همیشه نباید به همان صورتی باشد که : گفته می شود ، داده می شود، دریافت می شود، خوانده می شود، دیده می شود و…

همیشه از خود بپرسید آیا چیزها نمی توانند به گونه دیگری باشد؟  اولین چیزی که می توانید روی آن دخل و تصرف کنید افکارخودتان است ، سپس افکاری که دریافت می کنید. و این مقدمه ی خلاقیت است. تفکر خلاق ! علم از قبل داده شده و شیوه های آموزشی ما از باهوش ترین بچه ها ( مثلا سمپادی ها ) افرادی می سازد که با وجود اینکه در رشته هایی چون مهندسی و … تحصیل می کنند پس از سالها تلاش هنوز هم از تفکر خلاق ناتوان هستند:

۲. در زندگینامه انیشتین می خوانیم او یک دوره کتابهای سخت فلسفه آلمان را خوانده بود. نظریه نسبیت انیشتین معروف است. (خوب البته خودش آلمانی بود و مشکل زبان نداشت).

فرگه ریاضیدان بزرگ آلمانی پایه گذار فلسفه تحلیلی، فتح بابی کرد در منطق که راسل و همکارانش با ادامه آن توانستند منطق جدید را پایه گذاری کنند و زبان ماشین و هوش مصنوعی را پیشرفت دهند.

…ادامه خدمات متقابل فلسفه و علم و تکنولوژی بماند برای بعد…

۳. جای اینگونه جلسات در انجمن سمپاد خالی است. البته این انتقادی است به انجمن سمپاد که باید به تفصیل در موضع خود بحث شود.

به پیشنهاد بچه ها برای اینکه همه با پیش زمینه وارد بحث شوند قرار است متن فلسفی بخوانیم و آنهم متن اوریجینال فیلسوف را. ما روی سمپادی بودن شما حساب کرده ایم.

اما می خواهیم از فیلسوفی شروع کنیم که تمام فلسفه بعد از او را فقط حاشیه ای بر فلسفه او دانسته اند در حالی که حدود ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح می زیست . پیش از ظهور دو پیامبر اولوالعزم: عیسی مسیح و حضرت محمد(ص). و این یعنی ۲۵۰۰ سال اندیشه فلسفی بشری پس از او وجود دارد. او مردی بود زیبا اهل آتن از خانواده ای اشراف زاده. پرسش هایش هنوز زنده اند و کتابهایش ضمن اینکه تیزی ذهن او را نشان می دهند از شاهکارهای ادبی جهان محسوب می شوند. که بارها مورد تقلید قرارگرفته اند. همه حداقل با نام او افلاطون آشنایی دارند اما کمتر از طریق کتابهایش.
شما پیشنهاد کنید کدام کتاب او را بخوانیم. و یا اگر هر پیشنهاد دیگری دارید مطرح کنید.

جزییات در پست بعدی.

پ.ن. افلاطون بر سر در آکادمیای خود نوشته بود ؛ هر کس هندسه نمی داند وارد نشود؛ من هم می خواستم جمله ای (شعار حلقه) مانند او بنویسم اما دیدم این حرفها فقط به افلاطون می آید برای همین گفته او را به شکل مثبت بازنویسی کردم.